Happy healthy conscious lifestyle

Depressief of Burnout

Ben je angstig, heb je minder zin in het leven, ben je terneergeslagen? Laat me je dan wat vertellen…

 

Gelukshormoon: Hoe hoger het serotonineniveau in de hersenen, hoe gelukkiger je je voelt. (Dr. Hibbeln National Institutes of Health.)

 

5% van ons is depressief! 20% van alle volwassenen krijgt er ooit mee te maken. Alarmerende cijfers, vind je niet? Alle kans, wanneer je dit leest, dat jij er ook tegenaan loopt.

Ga je naar de huisarts, dan wordt vaak medicatie gegeven (de zogenaamde SSRI’s) die de concentratie van serotonine verhoogt. Helaas kunnen dit soort medicijnen ook veel bijwerkingen hebben. In eerste instantie is je eigen lichaam de basis: krijgt het voldoende voedingsstoffen om serotonine te maken?

 

Minder goed communiceren in de hersenen kan het gevolg zijn van te weinig serotonine.

 

Wat is serotonine eigenlijk? Deze neurotransmitters zijn opgeslagen in de kleine blaasjes aan het uiteinde van de hersencellen. Dit zijn de communicatiecentra van de hersenen.

 

De meest wenselijke verhouding van omega 6 tot omega 3 in elke cel is 1:1. Bij een tekort aan omega 3 wordt de verhouding 15:1 (gemiddeld in de westerse wereld gemeten middels bloedtest). Dit tekort aan omega 3 zorgt onder andere voor minder communicatiecentra. Bij een stijve celwand (teveel aan omega 6) kan de receptor minder goed de neurotransmitters grijpen, waardoor moeilijke of geen communicatie plaatsvindt.

 

Onderzoek laat blijken dat er minder depressies voorkomen bij mensen die voeding en suppletie (Sublette et al., 2011) hebben die rijk is aan essentiële vetzuren, aangevuld met veel groenten, fruit, noten en zaden. Inname van omega 3 laat bij een onderzoek van de universiteit van Amsterdam ook zien dat de antidepressiva beter werkt. Waarschijnlijk is dat te wijten aan de betere celopname door een doorlaatbare celwand.

 

Er zijn uiteraard meerdere aandachtspunten te noemen bij onderzoek naar depressie. Zoals beweging, je vitamine B status in je bloed, je mineralenprofiel (magnesium, chroom, zink en selenium), een overmaat aan histamine en glutamaat, of vitamine D tekort.

 

We weten uit bloedtesten ook, dat onze cellen uit balans zijn; de verhouding omega 6:3 is in de Westerse samenleving niet de wenselijke 1:1, maar gemiddeld 15:1!

 

De pure arctische visolie bevat een hoge dosering omega 3, bijna 700 mg DHA per 10 ml en 500 EPA per 10 ml productinname en voldoet derhalve aan de lichaamsbehoefte om de balans te herstellen. Tevens hebben de hersenen vitamine E nodig om de vetten in de olie niet ranzig te laten worden, maar ook die in de celwanden optimaal gezond te houden. De olie voorziet ook hierin.

 

Mensen met een depressie of angststoornis verminderen hun symptomen, zoals terneergeslagen voelen, zorgen maken, lusteloosheid, verlies van interesse in het leven en angst, met regelmatige inname van een optimale omega 3.